După zeci de ani în care acesta specie nu a mai fost zărită în România, unul dintre puținele exemplare din Europa de vultur pleșuv negru (Aegypius monachus) a ajuns la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani.
Epuizat după un zbor lung și ușor rănit la o aripă, vulturul pleșuv negru a poposit în curtea unui localnic din localitatea Cîmpineanca, județul Vrancea.
Localnicul a apelat serviciul de urgență 112, un echipaj al jandarmeriei a capturat exemplarul iar aceștia au anunțat echipa de intervenție a Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Focșani, care a preluat exemplarul de vultur pleșuv negru, oferindu-i-se îngrijirea de specialitate în cadrul centrului pentru reabilitarea faunei sălbatice.
Specia a primit primul ajutor, a fost hrănită de către specialiștii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice și se află în afara oricărui pericol.
Exemplarul din specia Aegypius monachus, provine din Spania, este monitorizat prin GPS și face parte dintr-un proiect de repopulare cu această specie în Bulgaria. Scopul proiectului implementat de către vecinii noștri Bulgari este să stabilească o populație de vulturii pleșuvi negri ce cuibăresc în Bulgaria și să conecteze această populație cu sub-populațiile din aceeași specie din Balcani (Grecia), Crimeea, Alpi și Peninsula Iberică.
„Din câte am înțeles, sunt mai multe exemplare în Bulgaria. Două dintre ele au binevoit să facă o plimbare un pic mai lungă și au ajuns în România, unul la noi la centru și unul se află în grija colegilor de la grupul Milvus, cei care ne-au și anunțat de prezența vulturului din zona noastră. Ei țin legătura cu cei care au implementat proiectul în Bulgaria.
Din cauza călătoriei foarte lungi și probabil a faptului că nu s-a hrănit foarte bine în acest timp, s-a extenuat și a ajuns la sol. El a fost monitorizat de bulgari, care au observat că a poposit un timp foarte lung într-un anume loc, atât el cât și celălalt vultur care a poposit undeva lângă Sibiu. Nouă (ACDB) ni s-a cerut ajutorul pentru că pasărea se afla foarte aproape de noi.” – George Vlad, medic veterinar ACDB.