DESPRE PROIECT:
Fauna din apele de munte din Romania a înregistrat un declin dramatic, de 90% din 1950 până în prezent, din cauza presiunilor antropice asupra ecosistemelor acvatice, astfel încât speciile ihtiofage, precum vidra, care se luptă pentru găsirea resurselor de hrană sunt azi amenințate cu reducerea populației.
Prin activități de repopulare a apelor de munte cu păstrăv și metode inovatoare de diminuare a conflictului om-vidră vom contribui la îmbunătăți starea de conservare a speciei Lutra lutra înacest areal.
OBIECTIVUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI:
Obiectivul principal al proiectului este refacerea biocenozelor acvatice si creșterea populației de păstrăv de munte din râurile de munte din Parcul Natural Putna Vrancea, prin activități de repopulare cu puiet de păstrăv.
OBIECTIVELE SECUNDARE ALE PROIECTULUI:
Obiectivele secundare ale proiectului sunt constituite de :
• Îmbunătățirea stării de conservare pentru specia Lutra lutra (vidră) prin creșterea potențialului trofic.
• Amenajarea unei toplițe în vederea reproducerii puietului de păstrăv (avelini), în vederea repopulării pentru o perioadă de minim 5 ani a apelor de munte din Parcul Natural Putna Vrancea.
• Reducerea presiunii exercitate de speciile ihtiofage asupra fermelor piscicole prin refacerea naturală a populațiilor de pește sălbatic din râurile de munte, prin activități de repopulare.
• Realizarea unui ghid de bune practici în vederea informării proprietarilor de ferme piscicole cu privire la importanța protejării vidrei și importantul ei rol în ecosistemele acvatice, măsuri și metode de limitare a daunelor provocate de fauna ihtiofagă asupra fermelor piscicole, pe perioada proiectului.
• Dotarea unei ferme piscicole cu gard electric și alte metode de limitare a accesului speciilor ihtiofage în bazinele piscicole, cu scop demonstrativ, ce va putea fi vizitată de alți proprietari de ferme piscicole pentru a prelua modelul, pe perioada proiectului.