Lynx Thuringia. Conectarea populațiilor de râs din Europa
Perioadă de implementare: Iunie 2023 – August 2027
Scopul proiectului

Sub impactul activităților și acțiunilor umane, populațiile de râs din centrul și vestul Europei au, în prezent, o distribuție neuniformă și fragmentată, iar supraviețuirea lor pe termen lung este în pericol ca urmare a imposibilității asigurării unui flux genetic continuu între acestea.

Lynx Thuringia urmărește conectarea populațiilor de râs din Europa Centrală prin crearea unui nucleu populațional, de tip punte (stepping stone), în Pădurea Turingia (Germania). Acest nucleu va fi creat prin reintroducerea a 20 de exemplare de râs provenite din sălbăticie (10) și din captivitate (10).

În perioada Iunie 2023 – August 2027, ACDB, în parteneriat cu RNP ROMSILVA, desfășoară proiectul “Lynx Thuringia – Conectarea populațiilor de râs din Europa”.

Proiectul este coordonat de BUND Thüringen și este finanțat de Ministerul Mediului, Energiei și Conservării Naturii din Turingia (TMUEN) prin programul ELER (Parteneriat european de inovare pentru productivitatea și durabilitatea agriculturii).

În România, ACDB și RNP ROMSILVA vor implementa două acțiuni importante atât pentru populația de râs Central Europeană, cât și pentru populația de râs din Carpați.

Captură și Translocare
Un număr de 10 râși vor fi capturați în Carpații Orientali și translocați în Pădurea Turingia. Râșii din România joacă un rol important în asigurarea supraviețuirii pe termen lung a metapopulației central-europene, contribuind la consolidarea genetică a acesteia.
Monitorizare
Prin implementarea simultană a unor tehnici neinvazive de monitorizare (camera-trapping, snow-tracking, analiză genetică, monitorizare cu coliere GPS), recunoscute la nivel internațional pentru eficiența lor în monitorizarea speciilor a căror observare directă este dificilă, va fi efectuată o evaluare standardizată a populației de râs din Carpații Orientali, contribuind la creșterea calității estimărilor, precum și la realizarea translocărilor în condiții controlate și asigurarea unui impact minim asupra populației locale.