DESPRE PROIECT:
Pădurile sunt dependente de gândacii croitori pentru a recicla copacii morți sau lemnul căzut la pământ și pentru a circula nutrienții înapoi în mediu. De asemenea, multe plante sunt polenizate doar de anumite specii de gândaci croitori.
România este una din puținele țări din Europa cu păduri încă relativ intacte, în care peisajele menținute în regim tradițional oferă refugii în care gândacii croitori nu sunt amenintați.
Proiectul ,,Gândacii Croitori din România”, finanțat prin Fondul pentru Conservarea Speciilor Mohamed bin Zayed, are ca scop studierea gândacilor croitori din pădurile și pășunile Parcului Natural Porțile de Fier, pentru a înțelege mai bine rolul lor în natură si a promova strategii de protejare care să aducă beneficii gândacilor croitori, dar și pădurii și comunităților locale.
www.bekkabrodie.com/ro-beetle-project/
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
Obiectivul principal al proiectului este de a colecta date si informatii legate de diversitatea, abundența si habitatele preferate de gandacii croitori.
ACȚIUNI:
Pe baza datelor colectate, vor fi dezvoltate masuri de management si conservare menite sa contribuie la protectia acestor specii, dar si la reducerea daunelor in fondul forestier produse de gandacii croitori.
REZULTATE CHEIE:
Echipa proiectului foloseste metode moderne de monitorizare a gandacilor croitori bazate pe feromoni atractanti combinate cu studii detaliate ale habitatelor forestiere. Impreuna, aceste metode duc la identificarea relatiilor dintre abundenta si diversitatea gandacilor croitori si compozitia si structura padurilor.
De asemenea, pentru a adresa daunele produse de gandacii croitori, echipa de lucru utilizeaza aceiasi fermoni pentru a manipula anumite specii de gandaci croitori din arboretele cu interes economic ridicat. Astfel, in loc de a combate gandacii croitori prin aplicarea de insecticide care elimina multe alte specii de insecte, feromonii pot atrage gandacii croitori catre arborete de interes economic redus.