Este o certitudine că încă nu facem nimic pentru a schimba această realitate, care de multe ori generează un impact semnificativ chiar în arii protejate declarate pentru protecția păsărilor.
Cu toate că Avizul de Mediu nr. 10939 din 2012 emis de către Ministerul Mediului pentru „Strategia energetică a României pentru perioada 2007–2020” stipulează la capitolul III. 4 obligativitatea analizării alternativelor de realizare de linii electrice subterane și impune adoptarea de măsuri privind protecţia păsărilor la electrocutare şi coliziune în cadrul viitoarelor proiecte de modernizare / retehnologizare / realizare linii electrice de transport şi distribuţie, în România nu se întâmplă mai nimic din toate acestea.
Designul deficitar al acestor tipuri de rețele electrice permite electrocutarea unor specii de păsări iar mare parte dintre acestea mor sau sunt grav rănite.
Mulți dintre pacienții Centrului de Reabilitare a Faunei Sălbatice – ACDB sunt păsări electrocutate, iar echipa noastră încearcă să salveze cât mai multe exemplare, însă rezolvarea nu stă în tratament, ci în proiectarea unor linii electrice care să nu permită electrocutarea păsărilor!