Avem nevoie de agricultură, securitatea alimentară trebuie considerată o prioritate în orice scenariu. În același timp, avem nevoie de produse sănătoase, iar cel mai bun barometru pentru sănătatea produselor agricole este chiar biodiversitatea existentă pe terenurile cultivate. Acolo unde se practică o agricultură prietenoasă cu mediul, atât biodiversitatea cât și calitatea produselor sunt la un nivel ridicat.
Din fericire există și soluții pentru menținerea sau chiar îmbunătățirea productivității agricole concomitent cu protecția mediului. Vorbim astfel despre o agricultură conservativă, despre implementarea unor practici precum aplicarea unei rotații a culturilor, metodă deja confirmată cu rol în prevenire bolilor, diminuarea dăunătorilor și echilibrarea unor procese chimice și organice din sol.
Discutăm și despre culturile de acoperire, extrem de importante în limitarea eroziunii solului fertil, creșterii fertilității solului și a reținerii unei cantități mai mari de umiditate în sol, astfel de culturi ajutând de asemenea și la creșterea conținutului de materie organică din sol, respectiv la diminuarea cantității de substanțe chimice folosite la culturi.
Deși exemplele de bune practici pot continua, enunțăm în final ca măsură extrem de eficientă păstrarea unor zone tampon între culturi, zone care pot fi reprezentate de diferite categorii de folosință a terenului, cum ar fi perdele forestiere, pășuni sau fânețe, pot fi zone umede/canale de irigații, pârloage sau chiar culturi agricole diferite de restul solei.
În perioada 15.01.2022– 15.01.2024, ACDB va implementa proiectul: Biodiversitatea și agricultura.
Scopul proiectului este identificarea, testarea și implementarea unor soluții practice prin care terenurile agricole să devină zone prietenoase cu speciile de floră și faună sălbatice, contribuind astfel la practicarea de către fermieri a unei agriculturii care să contribuie la sănătatea noastră, dar în același timp să ajute și la conservarea biodiversității.