În urmă cu două săptămâni am preluat din curtea unui localnic din Focșani un exemplar de lebădă de vară (Cygnus olor).
Aceasta a fost dusă direct la medicul nostru veterinar care ne-a asigurat că nu are nicio problemă. Deși nu prezenta răni sau contuzii, a stat o scurtă perioadă de timp la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB, unde a fost adăpostită, hrănită și supravegheată. Astăzi s-a putut bucura de reîntoarcerea în natură alături de alte surate, într-o zonă în care sursele naturale de hrană sunt din abundență chiar și în zenoul rece.
Profităm de această ocazie pentru a vă spune că este normal ca lebedele să fie observate adesea pe câmpurile agricole în lunile de iarnă. Acest lucru este întâlnit mai des în zonele în care sursele naturale de hrană de pe căile lor navigabile sunt mai rare. În timpul zilei lebedele pasc pe câmpurile de iarbă sau pe terenurile agricole. La lăsarea serii se retrag la adăpostul unei întinderi de apă și revin a doua zi dimineața, lăsând impresia că nu au fost plecate.
Nici măcar postura unei lebede cu unul dintre picioare pliate pe spate nu este o garanție a faptului că aceasta are nevoie de ajutorul nostru. Piciorul pliat în spate poate să nu fie rupt. Lebedele pot fi, de asemenea, observate stând pe un picior când ies din apă și odihnindu-l pe celălalt în sus sau în spatele corpului. Suprafața mare a piciorului este folosită pentru a controla temperatura corpului, absorbind căldura de la soare atunci când este necesar.
În situația în care observați o lebădă pe un câmp, sfatul nostru este să vă asigurați mai întâi că aceasta este realmente în pericol și că are nevoie de ajutor și apoi să interveniți.
Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice ACDB
Este unul dintre cele mai eficiente locuri autorizate din Romania în care se poate reabilita un animal sălbatic. În cadrul centrului activează atât personal profesionist (medici veterinari, biologi, specialiști în faună sălbatică, etc.) dar și voluntari implicați în activitățile de administrare zilnică, astfel încât de la o lună la alta reușim să ne îmbunătățim rata de supraviețuire și reabilitare a animalelor sălbatice. Totodată, centrul nostru își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.
Mai multe informații despre centrul nostru de reabilitare, despre cum să procedezi dacă găsești un animal sălbatic în dificultate, povești de succes și despre cum poți și tu să faci parte din acest proiect minunat sunt disponibile în pagina Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice ACDB.
Mulțumim celor care au încredere în noi și aduc rapid animalele sălbatice pentru a fi tratate! Mulțumim și tuturor celor care ne-au fost alături ajutând Centrul de Reabilitare de la Petrești – Vrancea să funcționeze – fără voi aceste animale sălbatice nu s-ar fi bucurat de reîntoarcerea în natură.