Avem nevoie de agricultură – securitatea alimentară trebuie considerată o prioritate în orice scenariu. În același timp, avem nevoie de produse sănătoase, iar cel mai bun barometru pentru sănătatea produselor agricole este chiar biodiversitatea existentă pe terenurile cultivate.
Pentru a crește interesul factorilor interesați de practicarea unei agriculturi prietenoae cu natura am amplasat un panou informativ în imediata apropiere a gardurilor vii plantate în primăvară, formate din porumbar, pomi fructiferi și arbusti, în cadrul proiectului – Agricultură bazată pe natură în arii naturale protejate.
Suplimentar, am realizat și tipărit o broșură intitulată sugestiv „Îmbunătățirea / ameliorarea biodiversității pe terenurile agricole” în care am prezentat
- tehnici agricole prietenoase cu biodiversitatea
- de ce să plantăm fâșii de teren cu plante cu flori, arbuști și arbori meliferi la marginea terenruilor agricole
- ghid pentru cultura plantelor care ajută polenizatorii
- plante care se pot cultiva la amrginea culturilor agricole sau în grădină
- cum atragem speciile de faună splbatică la marginea terenurilor agricole
- cuiburi artificiale pentru păsări
- adăposturi pentru arici în zonele limitrofe terenurilor agricole
- stâlpi de pândă
- garduri vii
- perdele forestiere
Descarcă broșura în format pdf, 12.6 MB, salvat pe Google Drive.
Acolo unde se practică o agricultură prietenoasă cu mediul, atât biodiversitatea cât și calitatea produselor sunt la un nivel ridicat.
Dacă agricultura prietenoasă cu biodiversitatea se practică în arii protejate, atunci cerințele devin imperative iar fauna sălbatică va găsi pe terenurile agricole de la marginea pădurii un loc ideal pentru a se hrăni sau pentru reproducere.
Pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor sunt printre principalele amenințări cu care se confruntă lumea. În același timp, Agenția Europeană de mediu a constatat că intensificarea agriculturii rămâne una dintre principalele cauze ale pierderii biodiversității și ale degradării ecosistemelor din Europa. Terenurile agricole s-au transformat din zone cu peisaje diversificate în terenuri uniforme, practic întinderi uriașe de teren unde sunt întâlnite doar culturi (de multe ori monoculturi), lipsite de habitate care să poată găzdui specii.
Noi ne dorim să facem ca în acest areal să se practice o agricultură care să contribuie la sănătatea comunităților, dar în același timp să ajute și la conservarea biodiversității din cele trei arii protejate de care ne ocupăm.
Îmbinarea conceptului de “agricultura ecologică” cu „ biodiversitatea din arii protejate” va duce la o mai buna vizibilitate a necesităților de conservare a naturii. Aplicarea demonstrativă a unor activități prin care terenurile agricole din interiorul și de la limita ariilor protejate să devină zone prietenoase cu speciile de faună sălbatică va demonstra că biodiversitatea poate fi menținută în zone exploatate agricol aducând astfel totodată și un aport important productivității agricole.