Gardurile vii / perdelele forestiere asigură un grad de protecție terenurilor agricole împotriva secetei, eroziunii, dar și a alunecărilor de teren.
În același timp, astfel de bariere naturale au efecte benefice și asupra biodiversității oferind habitate pentru acestea, aspect deosebit de important în condițiile în care dispariția sau diminuarea efectivelor speciilor este strâns relaționată de dispariția habitatelor de care acestea sunt dependente. Nu în ultimul rând, gardurile vii contribuie la diminuarea poluării cu substanțele chimice folosite în agricultură (de exemplu nitriții și nitrații sunt valorificați de plantele din perdeaua forestieră), iar în același timp ajută la limitarea poluării fonice, mai ales acolo unde sunt amplasate în lungul căilor de comunicație rutieră.
În cadrul activității planificate in cadrul acestui proiect, ne-am propus sa identificăm, să cartăm și să monitorizăm funcționalitatea și rolul haturilor/gardurilor vii și altor tipuri de coridoare care pot atenua pierderea biodiversității locale de la limita ariilor protejate vizate de proiect astfel încât să putem planifica și propune ulterior înființarea unor astfel de micro habitate în zonele agricole (descarcă raportul în format pdf, 5 MB, salvat pe Google Drive).
Concret, am realizat cu ajutorul imaginilor aeriene prelevate din dronă o hartă reală a tuturor coridoarelor ecologice, haturi, gardurilor vii, perdelelor forestiere în jurul rezervației naturale Pădurea Neagra.
Toate elementele de pe acestă hartă au fost apoi analizate pe teren de o echipă de specialiști în faună și floră din partea ACDB, împreună cu invitați de la APM Vrancea, pentru a fi identifica, evalua și monitoriza rolul acestor elemente de peisaj în menținerea și dispersarea speciilor de fauna sălbatică care ajută culturile agricole și fermierii.