- Familia Petrea
-
Bunica Lenuța este o bătrânică de 77 de ani cu o poveste de viață destul de grea. Când ajungi bătrân te gândești că lucrurile vor deveni mai ușoare pentru tine, dar să îți moară și soțul și un copil la un interval de 8 luni e greu de imaginat pentru oricine. În prezent are grijă de nepotul ei, Antonio, în vârstă de 8 ani, dar cu pensia pe care o are îi poate asigura doar hrană și haine, deși chiar și mâncarea trebuie să o ia uneori pe datorie de la magazin.
La vârsta ei, când toate bunicile ar trebui să fie lipsite de griji, cu copii și nepoții pe lângă ele, bunica Lenuța este plină de grijile zilnice și spune că îi este greu să mai gătească la plita cu lemne și un aragaz ar scuti-o de la atâta efort fizic pentru a face o simplă mâncare.
Nepoțelul ne-a transmis că, de Moș Crăciun, își dorește un laptop sau o tabletă să poată să participe la școala online și să se mai joace din când în când. Este greu să stai toată ziua în casă fără prieteni și să nu ai prea multe opțiuni de a petrece timpul.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – aragaz, butelie, rechizite, jucării, alimente, tabletă, produse igienă.
2) Situația minimă – aragaz, butelie, tabletă.
- Familia Cernica
-
Asistenții sociali cu care am luat legătura pentru a identifica familiile nevoiașe, ne-au condus să vizităm mai departe Familia Cernica. Tot în localitatea Homocea ne aflăm, nu departe de cazurile descrise anterior. În această familie sunt 3 fete de 10, 12 și 13 ani, toate 3 premiante la școală. Nici ele nu au o situație grozavă acasă. Deși o mâncare mai găsesc să pună pe masă sau haine mai primesc de pomană de la alți oameni cu situație, dar dacă vorbim de o mașină de spălat sau un aragaz deja lucrurile devin foarte complicate. Își doresc foarte mult un aragaz pentru că vor să facă câte o prăjitură la cuptor când este ziua uneia dintre fete. Nu își pot permite să cumpere dulciuri, dar o negresă făcută în casă cu ingrediente mai ieftine poate fi un deliciu și o bucurie inocentă.
Cele 3 fete îți doresc fiecare câte un telefon smart. Când toți ceilalți copii vorbesc de pe la vârsta de 5 ani despre ce au mai văzut pe youtube sau ce jocuri au mai jucat, pentru ele un telefon mobil este un vis pe care nu și-l vor permite niciodată. Prioritățile familiei vor fi mereu adăpostul, hrana și îmbrăcămintea. Le place foarte mult și să citească, iar câteva cărți din programa școlară ar fi foarte bucuroase să le aibă.
O familie de oameni curați, îngrijiți care au responsabilitatea educării copiilor, și care, deși i-am întâlnit cu geamurile la casă sparte și acoperite cu hârtii, nu ezită să viseze la mai mult.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – mașină de spălat automată, aragaz cu butelie, aspirator, telefoane, alimente, rechizite, cărți, tablete, produse igienă.
2) Situația minimă – mașină de spălat, aragaz cu butelie, 3 telefoane.
- Familia Roșu
-
La marginea satului Homocea, acolo unde asfaltul se termină și începe noroiul i-am găsit pe membrii Familiei Roșu. Toți cei 10 membri ai familiei locuiesc într-o așezare pe un deal. E greu să putem numi această baracă, făcută din tot felul de resturi, ca fiind o CASĂ. Pereții sunt făcuți din lut cu paie, iar acoperișul este din scânduri din lemn peste care au pus un celofan. Într-o singură încăpere se înghesuise și respiră 8 suflete de copii (cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani) și 2 adulți. Am intrat și noi înăuntrul acestei încăperi și temperatura din interior nu era mult diferită de cea de afară. Singurul avantaj era că nu mai bătea vântul atât de aspru, care pe noi ne luase aproape pe sus de când ne-am dat jos din mașină.
Deși condițiile lor sunt la limita de supraviețuire, toți copiii sunt încurajați de către părinții lor să meargă la școală. Acești copii trebuie să aibă multă tărie de caracter să poată înfrunta situația socială de acasă, stomacul gol și lipsa hainelor sau a rechizitelor atunci când se prezintă într-un mediu colectiv și “judecător” așa cum este școala.
De pe margine îi putem judeca ușor că sunt nespălați, dar noi am văzut că nu au apă curentă și căldură, îi putem judeca că sunt romi, dar noi am văzut că sunt oameni muncitori și cu simț pentru educarea copiilor, îi putem judeca în multe feluri și să arătăm cu degetul spre ei, dar fără să le cunoaștem într-adevăr povestea de viață.
Am stat de vorbă cu fiecare dintre ei și le-am ascultat dorințele îndreptate către Moș Crăciun. Ca orice copii din lumea întreagă, nici ei nu sunt diferiți. Își doresc jucării, dulciuri și hăinuțe. Nu știu ce sunt lipsurile de acasă pentru că nu înțeleg ce înseamnă ca părinții lor să hrănească 10 guri dintr-un ajutor social, alocații și munca cu ziua.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – 2 vagoane de locuit cu dotările casnice necesare (frigider, mașina de spălat, aragaz, butelie, paturi supraetajate, saltele, pături groase, pilote, cearceafuri, dulapuri, mese, scaune), dulciuri și alimente, haine și încălțăminte, rechizite, 6 tablete, produse igienă.
2) Situația minimă – tablă pentru acoperiș, sobă, aragaz, butelie, lemne pentru foc, dulapuri metalice pentru exterior, rechizite, jucării, 2 tablete, produse igienă.
- Familia Angheluță
-
Între două case de oameni modești am găsit o casă de oameni săraci. Am constatat că sărăcia nu este doar la marginea satului, ci o putem întâlni chiar aproape de centrul satului. Patru copilași, cu vârste cuprinse între 1 an jumătate și 8 ani, se înghesuiau lângă soba cu foc peste care era pusă la încălzit o oală cu mâncare. Au un acoperiș deasupra capului, însă celofanul pus în geam, mașina de spălat care era spartă și scăpa apă din ea, mâncarea gătită în aceeași încăpere în care dormeau cu toții, nu ne duc cu gândul la condiții normale de locuire.
Fără mașină de spălat este extrem de dificil să te descurci cu 4 copii, iar din această cauză folosesc mașina de spălat stricată, așa cum este. În aceste condiții oricând un copil sau un adult se pot curenta, iar accidente de acest fel nu au fost puține în cazul unor astfel de familii nevoiașe.
Fetița de 8 ani este înscrisă la școală, dar în contextul sărăciei, școala online este și mai dificilă sau aproape inexistentă. Își dorește o tabletă cu internet pentru a putea ține pasul cu ceilalți colegi. Până se va întoarce pe băncile școlii, această pauză de la educație va fi obositoare și greu de recuperat.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – Mașină de spălat, frigider, rechizite, jucării, alimente, haine, încălțăminte, tabletă, produse igienă.
2) Situația minimă – Mașină de spălat, frigider, tabletă.
- Familia Groza
-
Am mers mai departe și am continuat să facem pe detectivii Moșului. Am ajuns într-o locație care arăta ca după război. O locuință dărăpănată dar transformată în “acasă”. O casă în care un om i-a lăsat să locuiască în ea fără să le ceară nimic în schimb, doar pentru că i-a fost milă de situația lor. Familia Groza are 8 copii și unul care se va naște până de Crăciun. Din cei 8 copii, patru dintre ei locuiesc și sunt în grija mamei, iar alți 4 au fost dați către stat din lipsa posibilităților de întreținere.
Copiii din grija acestei familii au vârste cuprinse între 1 și 5 ani. Cei mai mari au mers la grădiniță până de curând și sunt triști că nu o mai pot face în contextul acestei pandemii. Desenele animate sunt singura lor plăcere din prezent însă mama își dorește pentru ei și câteva cărți de jocuri sau de colorat.
Cu ajutorul social, alocațiile și munca cu ziua (care uneori este alteori nu este) nu poate fi decât un vis împlinit o mașină de spălat sau un aragaz, care să o ajute pe mamă să nu mai piardă toată ziua doar păstrând minimul de igienă și gătind o mâncare. Ea își dorește să stea mai mult să se ocupe de acești copii pe care i-a păstrat lângă ea.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – Mașină de spălat (fără apă curentă), frigider mediu, aragaz, butelie, mâncare, lemne de foc, 2 scaune, comodă pentru haine, haine, jucării, rechizite, produse igienă.
2) Situația minimă – Mașină de spălat (fără apă curentă), aragaz, butelie.
- Familia Pavel
-
Ne-am deplasat în cea de-a doua localitate cu denumirea de Pufești, situată tot în aria naturală protejată Lunca Siretului Inferior. Și această localitate, ca și localitatea Homocea, adăpostește “sărăcia”. După vizita atâtor cazuri sociale stai și te întrebi dacă autoritățile / statul nu văd sau nu vor să vadă condițiile în care acești copii își duc traiul zilnic mizerabil. Pe de altă parte ne gândim că fix din astfel de familii s-au născut copii care au devenit oameni de seamă… actori, scriitori, poeți, muzicieni, lideri sau antreprenori. Știm că sărăcia și nevoia îți poate crea atât un dezavantaj, cât și un avantaj. Ca și copii care vor crește, ori se vor complace în situația în care s-au născut, ori vor înfrunta viața și vor trage cu dinții de ea vrând să se ridice tot mai sus.
În casa familiei Pavel locuiesc 5 suflete, 3 copii și cei doi adulți. Toți cinci se înghesuie pe timp de iarnă într-o cameră cu puțină încălzire, dar cu geamuri sparte și peticite cu cârpe. Încălzirea vine de la o sobă care scoate fum prin toate colțurile ei. Când am intrat în casă, aproape că masca de la gură ne-a salvat de tusea care ne-ar fi luat de la fumul înecăcios produs de sobă.
Fetița de 8 ani este la școală, iar surorile ei mai mici sunt acasă căci grădinițele sunt închise. Despre veniturile familiei ce mai putem spune? Toate aceste cazuri se descurcă doar cu ajutorul social, alocații și munca cu ziua pe la oamenii din sat.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – mașină de spălat (fără apă curentă), geamuri la casă, ușă la intrare, pilote, pături, perne, mochete/covoare, linoleum, aspirator, produse igienă, jucării, haine, dulciuri și alimente.
2) Situația minimă – mașină de spălat (fără apă curentă), geamuri la casă și la ușă, păpuși (Anna și Elsa).
- Familia Ungureanu
-
Crăciunul reprezintă speranță în sufletului oricărui copil. Prin darurile primite el simte că este iubit, apreciat și susținut de către familia s-a. Însă atunci când Familia s-a nu își permite nici măcar o jucărie pentru fiecare copil, îți trec prin corp tot felul de emoții și te întrebi ce bucurii îți poate aduce această viață, dacă nici pe cele mai mărunte nu le putem avea.
În familia Ungureanu cu 4 copii (2 fete și 2 băieți cu vârste de 7, 6, 5 ani și un nou născut de doar 2 luni) , care mai de care mai frumoși, se simte tristețea sărbătorilor. Ca și părinte îți dorești să le oferi copiilor tăi aproape totul sau, cu siguranță, mult mai multe decât am avut fiecare dintre noi atunci când am fost mici. Asta își doresc și acești părinți pentru copiii lor. E trist să vezi cum în astfel de familii copilului cel mare îi revine sarcina de “părinte înlocuitor”… să vezi cum un copil de 7 ani hrănește un alt copil de 2 luni, pentru că mama este ocupată să facă un vas de mâncare sau să spele o haină. Majoritatea oamenilor se plâng că este greu să îngrijești un singur copil, dar să ne imaginăm cum e cu 4.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
1) Situația ideală – curent electric/panouri solare, aragaz, butelie, geamuri casă și ușă intrare, mașină de spălat (fără apă curentă), produse igienă, jucării, haine, dulciuri și alimente.
2) Situația minimă – curent electric/panouri solare, aragaz, butelie, geamuri casă și ușă intrare.
- Familia Dragălai
-
Dacă ar fi să facem un calcul simplu și să alegem cele mai sărace 5 familii (cu o medie de 3 copii pe familie) din fiecare localitate din România (numărul localităților aproximativ, să spunem că este de 13.000), ar rezulta aproximativ 200.000 de copii din țara asta care nu cunosc sintagma “Crăciun fericit!”. Prin această campanie știm că nu vom schimba lumea, dar atât cât putem dorim să oferim (prin intermediul vostru) și să primim înapoi zâmbete de copii.
Pe o altă uliță a comunei Pufești se află Familia Dragălai. Condițiile în care locuiesc cei 4 membri ai familiei (2 adulți și 2 copii cu vârste de 3 și 5 ani) nu sunt de secolul XXI, iar o baracă din lemne și tablă care seamănă mai mult a grajd de animale decât a cămin, nu ne arată decât o altă situație precară pentru care vă cerem ajutorul.
Cu o mamă bolnavă de epilepsie viața în sărăcie este grea și îi face atât pe părinți cât și pe copii să viseze la un simplu brad de Crăciun, pe care să îl poziționeze într-un colț al camerei și să se uite seara la globulețe și la instalația din el până i de termină acumulatorii.
Pentru această familie ne dorim să strângem:
3) Situația ideală – materiale de construcții, mașină de spălat (fără apă curentă), pături, pilote, covoare/mochete, linoleum, produse igienă, jucării, haine, dulciuri și alimente, brad de Crăciun.
4) Situația minimă – mașină de spălat (fără apă curentă), pături, pilote, covoare/mochete, linoleum, brad de Crăciun.