Centru de voluntariat în domeniul monitoringului biodiversității și schimbărilor climatice al ACDB, deschis în luna iunie 2021, a primit până în prezent 15 voluntari în Focșani.
Participarea la un stagiu de voluntariat, este foarte importantă pentru dezvoltarea personală a tinerilor, iar voluntariatul în cadru centrului de voluntariat ACDB este o bună oportunitate.
Tinerii ce participă la stagiul de voluntariat sunt încântați să participe la activități de monitorizare a ariilor naturale protejate pentru că petrec mult timp în natură și descoperă noi zone din țară, poate cele mai frumoase zone din țară, având în vedere că sunt zone protejate.
Totodată, stagiul de voluntariat are o importantă componentă de învățare, pe lângă noțiunile teoretice cu privire la conservarea naturii și legislația de mediu, voluntarii au oportunitatea să să învețe să folosească diferite aplicații de monitorizare și echipamente (determinatoare de floră și faună, echipamente de analiză a calității mediului – apă-aer-sol, echipamente optice (cameră termoviziune, lunetă, binoclu), aparatură foto-video, pilotaj dronă și fotografiere/filmare aeriană, camere foto – capcană și multe altele).
Andrei Ilina, elev al Liceului „Ana Aslan‟ din Brăila, a ales să se alăture acestui proiect pentru a ajuta județul nostru să rămână o „bijuterie a naturii‟.
„Mi se pare foarte frumoasă Vrancea. Este o zonă cu foarte multe arii protejate și am vrea să o păstrăm așa, de aceea fac parte din proiect. Poate că plouarea nu ne afectează pe noi, direct, dar pentru generațiile viitoare va fi foarte important să avem o planetă curată. Am participat la foarte multe activități de ecologizare și am observat că cele mai mari probleme sunt deșeurile lăsate de izbeliște. Îmi doresc să devin medic, iar în timpul liber să salvez natura‟, spune adolescentul.
„Pentru ACDB, înființarea centrului de voluntariat este un obiectiv strategic, deoarece voluntariatul este un factor important în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale a unor viitori membrii ai echipei, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale a grupurilor țintă care contribuie la atingerea misiunii noastre. O altă direcție de acțiune importantă a ACDB și Propark în cadrul acestui proiect este educația, responsabilizarea și activarea publicului larg cu privire la necesitatea conservării naturii și combaterii schimbărilor climatice. Grupul țintă vizat este cel al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-35 de ani, caracterizat de dorința schimbării, sunt cetățeni saturați de discuțiile fără rezultate vizibile pe acest subiect și doresc acțiuni concrete și implicare imediată. Perioada de implementare a Proiectului este de 36 luni, în perioada 05.02.2021 şi 04.02.2024‟ explică George Bouroș, coordonator voluntari.
Activism de mediu pentru arii naturale protejate REALE este un proiect educațional și de activism civic derulat de ACDB în parteneriat cu Propark, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.