Pentru că marele eșec al agriculturii moderne este diminuarea efectivelor de insecte polenizatoare, mai ales a albinelor, ne propunem să contribuim la îmbunătățirea productivității agricole prin înmulțirea speciilor de insecte polenizatoare. Prin intervenții minime pot fi cultivate fâșii de teren cu plante cu flori, asigurând astfel nișe ecologice pentru insectele polenizatoare. În același timp, prezența unor zone de teren cu astfel de plante asigură o bază trofică pentru o multitudine de alte specii, contribuind atât la creșterea productivității agricole cât și a efectivelor speciilor sălbatice.
În contextul diminuării zonelor cu favorabilitate pentru cuibărit (mai ales acolo unde se practică agricultura intensivă), instalarea unor cuiburi artificiale va ajuta la refacerea efectivelor speciilor sălbatice și implicit la diminuarea speciilor considerate dăunători în agricultură. Vom monta la limita terenurilor agricole cuiburi pentru vânturei și strigi, stâlpi de pândă pentru răpitoare, adăposturi pentru arici și movile artificiale pentru pupeze. Astfel, prin prezența speciilor sălbatice de păsări și mamifere vom ajuta la combaterea micro mamiferelor și insectelor considerate de fermieri dăunătoare în agricultură și indirect la reducerea cantităților de pesticide utilizate pentru combatere.
Gardurile vii / perdelele forestiere asigură un grad de protecție terenurilor agricole împotriva secetei, eroziunii, dar și a alunecărilor de teren și au efecte benefice asupra biodiversității oferind habitate pentru acestea. Nu în ultimul rând, gardurile vii contribuie la diminuarea poluării cu substanțele chimice folosite în agricultură (de exemplu nitriții și nitrații sunt valorificați de plantele din perdeaua forestieră), iar în același timp ajută la limitarea poluării fonice, mai ales acolo unde sunt amplasate în lungul căilor de comunicație rutieră. Noi ne-am propus sa identificăm, să cartăm și să monitorizăm funcționalitatea și rolul gardurilor vii și altor tipuri de coridoare care pot atenua pierderea biodiversității locale de la limita ariilor protejate astfel încât să putem planifica și propune ulterior înființarea unor astfel de micro habitate în zonele agricole.