Angajăm Tehnician monitorizare faună sălbatică
Data: 6 iul. 2023

Descrierea postului

Post: Tehnician monitorizare faună sălbatică
Obiect: monitorizarea și capturarea râului eurasiatic (Lynx lynx), ca parte a proiectului Lynx Thuringia, Connecting European Lynx Populations
Desfășurarea activităților: Carpații Orientali, România.
Data începerii: ~ Septembrie 2023, full-time, 1 an; posibilitate de prelungire până la finalul proiectului (2027/28)

Rezumat – Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) caută să angajeze un tehnician în monitorizare faunei sălbatice entuziast și capabil să desfășoare activități de monitorizare și captură a râșilor în Carpații Orientali, România. Aceste activități se vor desfășura în Carpați în cadrul inițiativei de reintroducere a râșilor în Pădurea Turingiană: „Lynx Thuringia, Connecting European Lynx Populations”.
Data de începere este negociabilă, dar de preferat 1 Septembrie 2023.

Relații de muncă – Atribuțiile vor include asistarea echipei de proiect formată din alți 3 biologi și 2 voluntari (asistenți de teren) pentru monitorizarea populației de râs (monitorizare sistematică și oportunistică – camera-trapping, snow-tracking, colectare probe genetice), activități de captură a râșilor vii folosind capcane tip cutie, și alte activități în funcție de atribuire (arhivarea datelor după un protocol specific, producere manuscris științific, raport tehnic).

Educație și formare – Este necesară o diplomă de master în ecologie, management și conservare a faunei sălbatice sau similar. Cunoștințe adecvate în biologie/ecologie/conservare a carnivorelor mari. Capacitate de recunoaștere a semnelor faunei sălbatice și cunoștințe generale în protocoalele de monitorizare a carnivorelor mari. Stocarea datelor: capacitatea de a utiliza software Excel și GIS (Q-GIS; ArcGIS). Abilități de cercetare și scriere de rapoarte.

Cunoștințe, experiență și abilități – În timpul activităților de toamnă-iarnă programul de lucru poate fi prelungit și poate presupune și lucrul în weekend. Personalitatea calmă și echilibrată/capacitatea de a rămâne concentrat în fața evenimentelor neprevăzute este necesară. Citirea unei hărți topografice, utilizarea unui dispozitiv GPS și localizarea și navigarea prin zone împădurite sunt, de asemenea, abilități necesare. Capacitate de a merge pentru o perioadă lungă de timp și pe distanțe mari în locuri îndepărtate și reci. Auto-motivarea puternică, capacitatea de a comunica eficient cu supervizorii și colegii de muncă în ceea ce privește activitățile de lucru și capacitatea de a lucra în echipă, precum și singur sunt esențiale. Este necesar un permis de conducere valabil. Se preferă capacitatea de a conduce mașini 4×4 pe teren accidentat. Orice tip de experiență practică anterioară care implică muncă pe teren (voluntar, stagii etc.) reprezintă un plus.

Salariu si beneficii – Salariul Net este de 1000 €/luna. Se oferă mașina de lucru, posibilitatea de cazare (cel mai probabil dormitoare comune – 2-4 paturi). Carburantul pentru deplasările în teren și diurna în timpul zilelor de lucru pe teren sunt, de asemenea, asigurate.

Pentru a aplica – trimiteți prin e-mail scrisoarea dvs. de intenție, descriind interesul față de post, CV-ul și informațiile de contact pentru o persoană de referință/o scrisoare de referință la adresa de mai jos.

Vă rugăm să trimiteți un singur document care conține toate materialele de aplicare cu numele și prenumele dvs. în numele fișierului și în titlul subiectului e-mailului (ex., Jane_Doe_Field_Technician_Job_position_2023.pdf).

O selecție preliminară a candidaților se va face în urma revizuirii CV-urilor și scrisorilor de recomandare. Procedura de evaluare se va încheia cu selecția a 5 candidați. Candidații selectați vor fi invitați la un interviu Skype/Zoom/Meet. Candidatul selectat va fi contactat personal de coordonatorii ACDB.

Cererile trebuie trimise până pe 20 iulie 2023 (23:59 EET).

Doar aplicațiile complete vor fi luate în considerare.

Contact
Andrea Gazzola – andreagazzola@yahoo.it
ACDB coordinator activități faună sălbatică

DESCRIEREA PROIECTULUI

Din anii 1970, râsul eurasiatic a fost reintrodus în diferite țări din Europa Centrală, de unde a dispărut de mai bine de 100 de ani. Multe dintre aceste programe de reintroducere au avut succes în dezvoltarea populațiilor de râs stabile din punct de vedere demografic la scară locală. Cu toate acestea, toate populațiile de râs reintroduse în Europa centrală sunt în prezent izolate unele de altele, cu schimburi genetice reduse sau absente. Ca urmare, diversitatea genetică în majoritatea grupurilor reintroduse a scăzut dramatic. Izolarea continuă și scăderea ulterioară a diversității genetice pun în pericol șansele de supraviețuire ale populațiilor de râs reintroduse în Europa Centrală reintroduse și periclitează eforturile de conservare realizate până acum. Pentru a evita și a preveni această problemă, sunt necesare mai multe inițiative de reintroducere sau de consolidare a populațiilor, în special în zonele libere dintre populațiile separate anterior.

Statul federal german Turingia și-a asumat responsabilitatea pentru implementarea unei strategii de conservare transfrontalieră prin programul de conservare „Lynx Thuringia, Connecting European Lynx Populations”. Scopul proiectului este de a construi o populație de tip stepping-stone în Pădurea Turingiană. Proiectul are ca scop eliberarea a aproximativ 20 de indivizi de râs în Pădurea Turingiană centrală pentru a susține stabilirea în zonă a râșilor care își fac apariția sporadic. Aproximativ jumătate dintre râși vor fi capturați din Munții Carpați, România. Activitățile de capturare și translocare vor fi completate de programe de monitorizare și cercetare stricte care se vor întâlni cu cele mai înalte standarde științifice. Monitorizarea va asigura că activitatea de captură nu are un impact negativ asupra populației sursă.

Un consorțiu format din Friends of the Earth Germany (BUND) și WWF Germania conduce inițiativa privind reintroducerea râsului în Turingia. Proiectul va implica și două organizații din România: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) și Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA. Pentru realizarea activităților din România, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) deschide un poziție de lucru cu intenția de a căuta candidați muncitori și entuziaști, capabili să lucreze în condițiile dure de mediu din Carpați.

ACDB

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) este o organizație privată, non-profit, care promovează educația ecologică, dezvoltarea durabilă a comunității rurale și inițiativele de conservare a biodiversității. În ultimii 20 de ani, ACDB a fost implicată în mai multe proiecte de conservare cu impact național și, mai recent, internațional și a fost partener în mai multe proiecte care vizează conservarea carnivorelor mari, finanțate prin programul LIFE+ Nature. Cel mai recent este proiectul LIFE Lynx, în cadrul căruia membrii echipei au capturat și translocat cu succes mai multe indivizi de râs în Slovenia și Croația.

ACTIVITĂȚIILE PROIECTULUI

  • Activitatea de monitorizare a Populației sursă din Carpații Orientali, România
    Monitorizarea sistematică și oportunistă cu camera-trapping, snow-tracking și analiza genetică a probelor colectate în timpul deplasărilor pe teren ne vor ajuta să colectăm informații utile pentru estimarea abundenței populației de râs și a distribuției și mișcărilor diferiților indivizi.
  • Evaluarea și selectarea siturilor și a râșilor pentru captură din populația sursă
    În fiecare an, datele colectate în timpul programelor de monitorizare vor fi utile pentru a determina dacă și cât de des folosește râsul zona. În cadrul acestei activități vom lucra la identificarea celor mai potrivite zone și micro-locații pentru capturarea vie a animalelor din România.
  • Capturarea a 10 râși vii din populația carpatică și translocarea acestora în Padurea Turingia si capturarea a 10 râși vii pentru montarea unor coliere de monitorizare GPS și eliberarea in situ.
    Scopul acestei acțiuni este capturarea a cel puțin 10 râși din zonele selectate din Munții Carpați si translocarea lor in Pădurea Turingia. Toate activitățile legate de (i) captură; ii) carantină; iii) transport – vor fi efectuate în conformitate cu protocoalele specifice, create în conformitate cu toate cerințele legale și cele mai bune practici din experiențele anterioare de capturare a faunei sălbatice. În timp ce cel puțin 10 râși vor fi translocați în Germania, alți 10 râși vor fi capturați și echipași cu coliere de monitorizare GPS și eliberați din nou în România. Acest lucru va permite o mai bună monitorizare a râșilor din populația sursă (de exemplu, comportamentul spațial al indivizilor, deciziile referitoare la hrana, mișcarea, evitarea, odihna, activitatea teritorială, împerecherea și creșterea puilor).

Activitățile de monitorizare și captură se vor desfășura în patru regiuni din Carpații Orientali, România: (1) Suceava 1; (2) Suceava 2; (3) Neamț; (4) Bacău (Figura 1).

NOUTĂȚI
8 nov. 2024

Muntele Cozla constituie o unitate de relief bine individualizată în cadrul municipiului Piatra Neamț, orașul înconjurând muntele la vest, sud și est, iar la nord este mărginit de comuna Gârcina.

27 sept. 2024

Când ziua ta de naștere este un prilej de a contribui la salvarea și reîntoarcerea în natură a unor animale sălbatice nu poți să nu te bucuri de un astfel

5 sept. 2024

Tabăra RANGER junior #CuApeleCurate a fost o recompensă pentru copiii și profesorii ce au realizat cele mai bune proiecte de conservare a naturii și a ecosistemelor acvatice: Bazinul Someș –

15 aug. 2024

Microplasticul este prezent într-o varietate mare de vietăți acvatice din Lunca Siretului. Pentru a limita abandonul plasticului în albia râurilor am instalat 3 puncte de colectare a deșeurilor din plastic

31 iul. 2024

Eliberarea animalelor sălbatice în arealul lor este o experiență emoțională atât pentru cei care au grijă de ele, cât și pentru privitori. Gândiți-vă la bucuria și libertatea pe care o

16 iul. 2024

„Sălbăticia este o necesitate. Trebuie să existe locuri în care ființele umane să-și satisfacă sufletele.” John Muir În 2023 ne-am implicat în mod constant în activități de protejare a biodiversității