DESPRE PROIECT:
O mare parte a ariilor naturale protejate din România sunt amenințate de degradări ireversibile, acestea figurează doar în actele legislative însă nu sunt administrate în mod real de vreo entitate.
În acest context zilnic, mass-media și ONG-urile sesizeză și semnalează abuzuri și încălcări flagrante ale legislației de mediu specifice, care duc la degradări iremediabile ale valorilor naturale pentru care aceste arii naturale protejate au fost desemnate.
ONG-urile precum ACDB și Propark au obligația de a se implica activ în atragerea cetățenilor în activități educaționale, de monitorizare și de activism civic pentru a menține pe termen lung valorile de patrimoniu natural existente la nivelul regiunii Moldovei și de a contribui pe cât se poate în lupta pentru reducerea încălzirii climatice, accentuată în cazul nostru prin tăieri masive.
Pentru ACDB, înființarea centrului de voluntariat este un obiectiv strategic, deoarece voluntariatul este un factor important în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale a unor viitori membrii ai echipei, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale a grupurilor țintă care contribuie la atingerea misiunii noastre.
O altă direcție de acțiune importantă a ACDB și Propark în cadrul acestui proiect este educația, responsabilizarea și activarea publicului larg cu privire la necesitatea conservării naturii și combateri schimbărilor climatice. Grupul țintă vizat este cel al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 35 de ani, caracterizat de dorința schimbării, sunt cetățeni saturați de discuțiile fără rezultate vizibile pe acest subiect și doresc acțiuni concrete și implicare imediată.
Perioada de implementare a Proiectului este de 36 luni, în perioada 05.02.2021 şi 04.02.2024.
OBIECTIVUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI:
Creșterea capacității și sustenabilității societății civile în privința păstrării valorilor diversității biologice din regiunea Moldovei și facilitarea producerii unui curent de opinie public în care grija față de natură este o parte importantă a vieții de zi cu zi a oamenilor.
OBIECTIVELE SECUNDARE ALE PROIECTULUI:
– Dezvoltarea și menținerea în cadrul unui ONG a unui program de voluntariat activ și pe termen lung (minim 30 luni) pentru monitorizarea ariilor naturale protejate și activități de lobby și advocacy în domeniul protecției biodiversității și a schimbărilor climatice.
– Consolidarea conștientizării civice prin creșterea nivelului de informare și implicare a tinerilor în activități de advocacy în domeniul protecției biodiversității și a schimbărilor climatice pe o perioadă de minim 30 de luni.
– Întărirea capacității de watchdog a societății civile din regiunea Moldovei prin monitorizarea politicilor publice și advocacy privind protecția mediului și schimbările climatice într-o perioadă de minim 30 de luni.
– Dezvoltarea organizațională a ACDB ca organizație neguvernamentală activă și reprezentativă pentru organizațiile sectoriale care monitorizeză aplicarea unor politici corecte în domeniul protecției mediului și a schimbărilor climatice prin participarea la iniţiative de învăţare și implementarea de campanii de strângere de fonduri.
LUCRĂM ÎMPREUNĂ
În cadrul acestui minunat proiect, desfășurat pe parcursul a trei ani, ne dorim să vă avem alături și ne propunem să atragem cât mai mulți cetățeni în activități educaționale, activități de monitorizare a naturii și de activism civic.
Considerăm că este obligația noastră morală de a menține pe termen lung, valorile de patrimoniu natural existente la nivelul regiunii Moldovei și de a contribui pe cât se poate în lupta pentru combaterea degradări iremediabile a acestor valori naturale din ariile naturale protejate.
Responsabil comunicare
Dr. Bouroș George
Tel. 0721229188