Riscul ca fermele piscicole să fie prădate de vidră este mare pe tot teritoriul României, având în vedere extinderea arealului de distribuție a vidrei eurasiatice.
Dată fiind această situație, este esențial ca piscicultorii să cunoscă opțiunile de apărare disponibile. În majoritatea situațiilor măsurile de apărare a fermelor piscicole dacă sunt planificate cu atenție și adaptate la fiecare caz în parte pot fi foarte eficiente și vor elimina pagubele făcute de vidră în ferme.
Vidra este o specie nativă în România, un prădător de top al ecosistemului acvatic natural și o importantă specie protejată. Trebuie să înțelegem de la bun început, că nu putem elimina vidra, iar ceea ce ne rămâne de făcut este să învățăm să conviețuim cu această specie fanion al apelor din România și să utilizăm cele mai eficiente tehnici pentru a ne apăra ferma piscicolă.
Ghidul acesta este dedicat proprietarilor și administratorilor de ferme piscicole ce au nevoie de sprijin în gestionarea conflictului cu speciile ihtiofage. Acest ghid conține toată informația necesară pentru a ști cum să intervenim în situațiile în care ferma ne este atacată de către vidră și să găsim cea mai bună soluție de apărare, pentru a o aplica în ferma noastră și pentru a elimina problema prădării peștelui.
Este recomandat ca măsurile de limitare a pătrunderii vidrei în bazinele de creștere a peștelui să fie implementate încă din faza de construcție a fermei și nu adaptate pe parcurs abia când este identificată această problemă.