Limitați iluminatul exterior acasă, pentru a proteja speciile de plante și animale sălbatice!
Data: 21 mai 2024

Iluminatul artificial pe timp de noapte este la modă și a fost intensificat considerabil în ultimii ani. În timp ce aceste lumini ajută la crearea unei atmosfere prietenoase în grădini și parcuri, ele generează, de asemenea, poluare luminoasă care este foarte dăunătoare speciilor de animale sălbatice.

iluminat curte noaptea

Majoritatea persoanelor au terasă, balcon sau gradină și pot acționa direct împotriva poluării luminoase prin propriile alegeri in ceea ce privește iluminarea in spațiul lor privat exterior.

Care sunt efectele luminii artificiale pe timp de noapte asupra speciilor?

Poluarea luminoasă pune sub semnul întrebării alternanța zi/noapte care a guvernat viața de miliarde de ani pe Pământ. Chiar și iluminatul cu putere redusă are impact asupra biodiversității. Luminile solare de noapte, de exemplu, sunt capcane pentru anumite insecte.

În funcție de specie, iluminatul provoacă diferite tulburări : animalele diurne rămân active și sunt atrase de lumini, anumite animale nocturne fug din zonele luminate sau, dimpotrivă, se adună acolo și își părăsesc mediile obișnuite de viață. Acest lucru provoacă o mortalitate excesivă, în special în rândul păsărilor și insectelor, și o reducere a zonelor de habitat natural pentru multe specii (insecte, lilieci, amfibieni etc.).

Consecințe:

  • dezechilibre în relațiile dintre aceste specii (relația pradă – prădător; perturbarea polenizării)
  • tulburări în ciclurile biologice ale animalelor, dar și ale plantelor (întârzierea căderii frunzelor de la foioase, de exemplu)
  • perturbarea puternică a vieții animale și a plantelor, în special în mediile acvatice (iazuri, pâraie etc.)

Cum să reduceți poluarea luminoasă în grădina dvs.?

  • utilizați lămpi de culoare galben / portocaliu chihlimbar
  • iluminați doar suprafața utilă: Nu iluminați cerul
  • iluminați ceea ce doriți fără deversare excesivă în jurul țintei: 95% din fluxul luminos trebuie concentrat într-un unghi de 151° (adică un con de 75,5°)
  • cantitatea maximă de lumină autorizată pe suprafața pe care căutam să o iluminăm: 35 lumeni/m2 în intravilan și 25 lumen/m2 în afara intravilanului
  • indiferent de utilizarea luminii, suprafețele de apă trebuie să rămână cât mai întunecate și să nu primească lumină directă deoarece aceste medii sunt foarte bogate în biodiversitate și foarte sensibile la lumina artificială pe timp de noapte.

Pentru a trăi în armonie cu natura este imperativ să ne adaptăm iluminatul exterior la nevoile noastre reale și nu la supra-lumină.

NOUTĂȚI
8 nov. 2024

Muntele Cozla constituie o unitate de relief bine individualizată în cadrul municipiului Piatra Neamț, orașul înconjurând muntele la vest, sud și est, iar la nord este mărginit de comuna Gârcina.

27 sept. 2024

Când ziua ta de naștere este un prilej de a contribui la salvarea și reîntoarcerea în natură a unor animale sălbatice nu poți să nu te bucuri de un astfel

5 sept. 2024

Tabăra RANGER junior #CuApeleCurate a fost o recompensă pentru copiii și profesorii ce au realizat cele mai bune proiecte de conservare a naturii și a ecosistemelor acvatice: Bazinul Someș –

15 aug. 2024

Microplasticul este prezent într-o varietate mare de vietăți acvatice din Lunca Siretului. Pentru a limita abandonul plasticului în albia râurilor am instalat 3 puncte de colectare a deșeurilor din plastic

31 iul. 2024

Eliberarea animalelor sălbatice în arealul lor este o experiență emoțională atât pentru cei care au grijă de ele, cât și pentru privitori. Gândiți-vă la bucuria și libertatea pe care o

16 iul. 2024

„Sălbăticia este o necesitate. Trebuie să existe locuri în care ființele umane să-și satisfacă sufletele.” John Muir În 2023 ne-am implicat în mod constant în activități de protejare a biodiversității